Endodonția presupune tratarea afecțiunilor dentare cauzate de “îmbolnăvirea” spațiului ocupat de pachetul vasculo-nervos al dintelui (cunoscut de pacienți ca și “nerv”). Întotdeauna aceasta afectare este de cauză bacteriană (adica infecțioasă).
Poate că până acum ți s-a spus că tratamentul endodontic înseamnă pregătirea și umplerea canalelor radiculare (spațiul ocupat de “nerv”) cu material, eventual după ce acesta a fost dezinfectat cu diferite substanțe chimice.
Poate că ți s-a spus că tratamentul efectuat la microscop și cu ace rotative de ultimă generație este mai bun decât tratamentul clasic.
Fals.
Tratamentul endodontic presupune tratarea efectelor cauzate de către factorul infecțios prin îndepărtarea acestuia.
Cum afectează bacteriile spațiul endodontic? În primul rând prin prezența cariilor, care la rândul lor sunt cauzate de bacterii. Acestea ajung în apropierea “nervului” și provoacă inflamarea acestuia. În acest moment apare durerea. Prin avansarea bacteriilor, în timp, va apărea necroza (“moartea”) pachetului vasculo-nervos. Dacă întreg spațiul endodontic se infectează, atunci, la vârful rădăcinii va apărea o leziune (o pierdere a osului ce înconjoară rădăcina). În timp, prin distrugerea osului de la vârful rădăcinii, poate apărea un abces.
Același lucru se poate întâmpla și la nivelul unei obturații (“plombe”) vechi sau incorecte. Printre materialul de obturație și dinte pot pătrunde bacterii, fapt cunoscut ca “infiltrare bacteriană”.
De reținut este faptul că odată ce bacteriile ajung în zone în care ele nu ar trebui să existe, ele vor provoca o infecție.
Deci, tratamentul endodontic se va axa pe toate aceste aspecte. Întai se va îndepărta obturația incorectă, apoi se va îndepărta caria, iar prin refacerea pereților dentari afectați se va opri o viitoare infiltrare bacteriană.
Abia apoi se va pregăti spațiul endodontic prin îndepărtarea mecanico-chimică din canalele radiculare a pachetului vasculo-nervos sau a materialului infectat (prin folosirea instrumentelor speciale și a dezinfectanților).
În final canalele radiculare se vor umple cu material iar dintele se va închide cu o obturație.
Important este să înțelegem că tratamentul endodontic nu are ca obiectiv umplerea canalelor cu material ci tratarea sau prevenirea unei probleme infecțioase.
Bineînțeles că există multe alte aspecte ale tratamentului endodontic (cauze, evoluție, abordare terapeutică, prognostic), dar ceea ce am scris mai sus este baza a ceea ce trebuie să știți despre endodonție.
Am lasat deoparte discuția despre digă (folia de cauciuc folosită pentru izolarea dintelui, asfel încât campul nostru de lucru să fie separat de mediul oral – în special de salivă) pentru că nu se mai poate vorbi in ziua de astăzi de endodonție fără digă.
Am lăsat deoparte discuția despre microscop, ace rotative și aparatul de obturare radiculară. Da, reprezintă tehnologie de ultimă ora. Dar sunt doar niște instrumente. Ele ne ajută sa vedem mai bine, să fim mai rapizi si mai eficienți, dar nu ne vor ajuta să găsim și să implementăm cel mai logic si eficient tratament.
Pentru a fi un medic bun este întotdeauna necesar să înțelegi perfect ce se întâmplă și care sunt cauzele unei afecțiuni, pentru a putea pune un diagnostic corect. Dacă ai pus diagnosticul corect, sigur vei ști ce ai de făcut. Restul este experiență.