Mențiune: Deși este cel mai utilizat, termenul de parodontoză este incorect. Termenul corect este cel de parodontită sau boală parodontală.

Pentru început, fără a vrea să vă panicăm, ar trebui să menționăm că mai mult de 90% din populație prezintă cel puțin o leziune parodontală. Asta nu înseamnă neapărat că ei au o boală parodontală.

O afecțiune parodontală poate varia de la o simplă gingivită (gingii inflamate) până la o boală parodontală complexă.

Totuși, indiferent de gravitatea și întinderea lor, precum cariile, acestea trebuie tratate. De aceea este necesar ca o dată la 6 luni să efectuați un control parodontal.

Ce este totuși parodonțiul?

Acesta este reprezentat de toate țesuturile care înconjoară și susțin dintele: suprafața externă a rădăcinii dintelui, gingia, osul și ligamentele parodontale (care “leagă” toate aceste țesuturi unul de altul).

Care sunt afecțiunile parodontale?

Orice lezare a gingiei, osului sau a ligamentelor reprezintă o afecțiune parodontală.

Cea mai simplă este gingivita. Ea implică doar afectarea gingiei.

Cele mai complexe se numesc parodontite, ele afectând toate țesuturile. Cel mai grav aspect al parodontitei este pierderea de os din jurul dinților.

Ele pot fi localizate  (doar la un număr mic de dinți) sau generalizate (la nivelul tuturor dinților)

Din aceste puncte de vedere putem înțelege afirmația de la începutul textului care spune, de fapt, că mai mult de 90% din populație prezintă cel puțin o gingivită localizată.

Totuși, mai grav este că un procent considerabil din aceștia este afectat de o afecțiune parodontală mai gravă.

Ce este parodontita sau boala parodontală?

Aceasta este o afecțiune complexă ce se manifestă prin gingii inflamateretragerea gingiei din jurul dinților cu expunerea rădăcinilor și distrugeri ale osului ce vor duce la mobilitate dentară și chiar pierderea acestora în lipsa tratamentului.

Boala parodontală este o boala infecțioasă, deci ea este cauzată de prezența unor bacterii. Acestea sunt de multe ori bacterii care se află, în diferite proporții, în cavitatea orală a tuturor pacienților.

Bine-înțeles că pe măsură ce boala progresează, anumite bacterii, mai agresive, vor deveni dominante.

Ce trebuie reținut este că boala parodontală are o cazuă infecțioasă, iar tratamentul ei se va axa pentru început pe reducerea semnificativă a populației bacteriene.

Există afirmații care sunt false sau sunt înțelese greșit:

  1. Boala parodontală este transmisă genetic.

Parțial fals. Felul în care organismul reacționează față de bacteriile care cauzează boala poate fi transmis genetic, dar nu și boala. Astfel, unele persoane vor fi mai susceptibile la dezvoltarea unor afecțiuni parodontale decât altele.

  1. Boala parodontală nu se vindecă niciodată.

 Fals. Boala parodontală se vindecă dacă tratamentul se face corect iar  pacientul respectă indicațiile medicului. În caz contrar, boala poate să    reapară.

  1. Fumatul cauzează boala.

Fals. Fumatul favorizează acțiunea bacteriilor și scade capacitatea organismului de a lupta împotriva lor. Fumarul accelerează efectele bolii și îngreunează vindecarea.

  1. Retragerea gingiei și expunerea rădăcinii dentare înseamnă că suferim de o parodontită

Fals. Retragerea gingiei de la nivelul unor dinți poate să apară și în lipsa bolii parodontale. La pacienții sănătoși din punct de vedere parodontal, cauza retracțiilor nu este prezența bacteriilor și a inflamației. Ele apar din cauza unor factori locali, precum poziția dintelui, grosimea gingiei și a osului,  forțele masticatorii sau periajul traumatic.

Despre cauzele parodontitei și tratamentul acesteia vom încerca să discutăm în articolele următoare.

Call Now Button